8.02.2015

Sernik bez pieczenia ( pomarańczowo czekoladowy )

Jakiś czas temu podawałem wam przepis na sernik na zimno z borówkami. Niestety mamy teraz zimę o świeże borówki ciężko,więc pomyślałem że mój ulubiony sernik bez pieczenia przygotuje z innych ulubionych składników, a mianowicie czekolady.

Składniki:

1kg sera twarogowego w wiaderku
1 galaretka pomarańczowa
150ml śmietany 30%
1 pomarańcza
2 czekolady
2 łyżki mleka
paczka ciastek czekoladowych herbatników
pół kostki masła


 Przygotowanie:
Większość czynności wykonujemy identyczne jak w przepisie na sernik na zimno z borówkami . Ciastka miażdżymy na pył i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i wysypujemy do formy dokładnie uklepując. Wkładamy do lodówki. W misce ucieramy twaróg ze śmietaną ( jeśli ktoś lubi słodkie można dodać cukier ja wole jak jest lekko kwaskowy ) dodajemy otartą skórkę pomarańczową i jej sok. Cały czas miksując dodajemy  galaretkę (rozpuszczoną w pół szklanki wody i przestudzoną ) i wylewamy na uprzednio przygotowany spód. Wkładamy do lodówki by stężało. Na koniec na wszystko wylewamy rozpuszczone czekolady z dodatkiem mleka (rozpuszczane w misce, w kąpieli wodnej  )

14 komentarzy:

  1. Czy śmietanę należy ubić najpierw osobno i potem dodać ser czy od razu razem ubijać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ubijam razem. Aczkolwiek możesz najpierw ubić śmietanę potem dodać ser. Nie ma to większego znaczenia. Jeśli ubijesz najpierw śmietanę to będzie troszkę więcej masy. Trzeba się wtedy liczyć z mniej intensywnym smakiem i mniej zwartą strukturą po stężeniu. Ale to wszystko kwestia proporcji składników

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. połową szklanki wody :) zapomniałem to uwzględnić w przepisie

      Usuń
  4. wygląda smakowicie, a czy skórka i sok z pomarańczy są koniecznym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jest konieczna, ale pasuje do czekolady

    OdpowiedzUsuń
  6. Hejka, na jakiej formie robosz to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwygodniej w szklanym naczyniu żaroodpornym albo ceramicznym jak do lasagne ( metal zwykle wchodzi w reakcję i utlenia się)

      Usuń
  7. Czy galaretka ma być sypka czy strzała?

    OdpowiedzUsuń

.