Jakiś czas temu podawałem wam przepis na sernik na zimno z borówkami. Niestety mamy teraz zimę o świeże borówki ciężko,więc pomyślałem że mój ulubiony sernik bez pieczenia przygotuje z innych ulubionych składników, a mianowicie czekolady.
Składniki:
1kg sera twarogowego w wiaderku
1 galaretka pomarańczowa
150ml śmietany 30%
1 pomarańcza
2 czekolady
2 łyżki mleka
paczka ciastek czekoladowych herbatników
pół kostki masła
Przygotowanie:
Większość czynności wykonujemy identyczne jak w przepisie na sernik na zimno z borówkami .
Ciastka miażdżymy na pył i dodajemy do nich rozpuszczone masło.
Dokładnie mieszamy i wysypujemy do formy dokładnie uklepując. Wkładamy
do lodówki. W misce ucieramy twaróg ze śmietaną ( jeśli ktoś lubi
słodkie można dodać cukier ja wole jak jest lekko kwaskowy ) dodajemy
otartą skórkę pomarańczową i jej sok. Cały czas miksując dodajemy galaretkę (rozpuszczoną w pół szklanki wody i przestudzoną ) i wylewamy na uprzednio przygotowany spód. Wkładamy
do lodówki by stężało. Na koniec na wszystko wylewamy rozpuszczone czekolady z dodatkiem mleka (rozpuszczane w misce, w kąpieli wodnej )
Smacznie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę należy ubić najpierw osobno i potem dodać ser czy od razu razem ubijać?
OdpowiedzUsuńJa ubijam razem. Aczkolwiek możesz najpierw ubić śmietanę potem dodać ser. Nie ma to większego znaczenia. Jeśli ubijesz najpierw śmietanę to będzie troszkę więcej masy. Trzeba się wtedy liczyć z mniej intensywnym smakiem i mniej zwartą strukturą po stężeniu. Ale to wszystko kwestia proporcji składników
OdpowiedzUsuńJak rozrobić tą galaretkę?
OdpowiedzUsuńpołową szklanki wody :) zapomniałem to uwzględnić w przepisie
Usuńwygląda smakowicie, a czy skórka i sok z pomarańczy są koniecznym składnikiem?
OdpowiedzUsuńnie jest konieczna, ale pasuje do czekolady
OdpowiedzUsuńHejka, na jakiej formie robosz to ciasto?
OdpowiedzUsuńNajwygodniej w szklanym naczyniu żaroodpornym albo ceramicznym jak do lasagne ( metal zwykle wchodzi w reakcję i utlenia się)
UsuńCzy galaretka ma być sypka czy strzała?
OdpowiedzUsuńRozpuszczona i ostudzona ( Już poprawiłem przepis )
Usuńpyszne...
OdpowiedzUsuńsprawdzone bardzo dobre
OdpowiedzUsuń