2.11.2012

Ciasto z chałwą (Chałwowiec)











czas 2 godziny
porcja blacha o wymiarach 30x40cm



składniki:
Biszkopt
6 jaj
4 czubate łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2łyżki oleju
1 łyżka octu

Przygotowanie:
Białka ubić, dodać cukier i żółtka, ubić.Przesiać mąkę, kakao i proszek, dodać olej i ocet, połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać, piec w piekarniku 20 min w tęp. 180*C

Składniki
Masa
1 l mleka
2 budynie waniliowe
7 łyżek cukru
( zagotować i ostudzić )

2 kostki masła
0,5kg chałwy
1 gorzka czekolada
bezy

Przygotowanie:
Utrzeć masło, dodać budyń. Podzielić na 2 nierówne części. do większej dodać 40 dag zmiksowanej chałwy oraz 10 dag chałwy rozkruszonej. Do mniejszej części masy dodać rozpuszczoną czekoladę.
Biszkopt podzielić na 2 części. na jedną położyć połowę masy z chałwą,na to bezy, następnie masa czekoladowa, biszkopt i na wierzch masa z chałwą, całość polać polewą czekoladową