26.10.2013

Orzechowiec

Ciasto:
0,5 kg mąki
15dag cukru
20 dag margaryny
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 jajka
2 łyżeczki sody

Zagnieść, podzielić na dwie części.
Jedną upiec 180*C 30-40min , drugą odłożyć.




Masa orzechowa:
12 dag margaryny
2 łyżki miodu
25dag orzechów
łyżka wody

Wszystko razem zagotować, aż zgęstnieje.
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę, posmarować masą orzechową i upiec 200*C 30-40min

Krem budyniowy:
0,5l mleka
2 cukry wanilinowe
czubata łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
150g margaryny

Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie wymieszać obie mąki i wlać go gotującego się mleka, zagotować i ostudzić. Do masy dodać margarynę i zmiksować. Gotową masą przełożyć placki

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

.