09.02.2015

Mini Pączki z Nutellą


 


Nawet w Tłusty Czwartek ciężko zjeść tuzin pączków bez oblizywania się. Jeśli nie wiesz o czym mówię to spróbuj zjeść jednego pączka z lukrem bez oblizywania ust :P Ciężko prawda? Zadanie to możemy sobie ułatwić przygotowując mini pączki np. z Nutellą.
Przy wielkiej misce wypełnionej delikatnymi pączkami z czekoladowym nadzieniem oblizywania nie da się powstrzymać.
Smacznego


czas 3 godziny
porcja : około 30-40 pączków

Składniki:

50g drożdży
szklanka mleka
ok. 500g mąki pszennej
50g masła
2 całe jaja
1 cytryna
pół szklanki cukru
szczypta soli
50 ml spirytusu albo octu

Przygotowanie:
Z drożdży, połowy mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić zaczyn i pozostawić do podrośnięcia.
W pozostałym mleku rozpuścić masło, a całe jajka ubić z cukrem, wycisnąć sok z połowy cytryny i zetrzeć trochę skórki.
Wszystkie składniki razem połączyć i wyrabiać tak długo aż ciasto samo będzie odrywać się od dłoni.
Odstawić do wyrośnięcia na około 40 min. Wyrobić jeszcze raz.
Teraz można formować kulki dłońmi maczanymi w oliwie by ciasto się do nich nie lepiło.
Smażyć na głębokim rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na brązowy kolor.

Po wyjęciu z oleju, osuszyć je papierem, w miseczce podgrzać Nutelle by była bardziej płynna, i strzykawką napełnić bułeczki.


Można polać je lukrem zrobionym z 200g pudru, 2 łyżeczek soku z cytryny


2 komentarze:

  1. Ależ mi narobiłaś smaka tym :) nutella to jedyna rzecz do której mam prawdziwą, ogromną słabość :) no cóż trzeba wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

.