08.02.2015

Pizza serowa (margarita)




Witajcie. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną domową pizzę. Niby filozofia żadna, bo pizzę upiec łatwo, ale jest pewien trik, który pozwala na uzyskanie delikatnej serowej kołderki o niezwykłym smaku i aromacie. Taką pizzę  przygotowuje się bardzo szybko i za każdym razem wywołuje pełny zachwyt u degustatorów.

Ciasto na spód jest oczywiście ciastem drożdżowym - oto mój przepis na wersję ekonomiczną i ekspresową jednego cienkiego placka w formie do tarty:
*Ok 1,5  szklanki mąki
* mały kubek ciepłej wody - w nim rozpuszczone 1/4 kostki drożdży ze szczyptą cukru
*duża szczypta soli
*2 łyżki oleju lub 2 łyżki roztopionej margaryny
*mała garstka ziół ( do ciasta) tymianek, oregano i pieprz)


Ciasto formuje się ręcznie lub za pomocą wałka  tak by brzegi formowały "oponkę"
Na rozłożone ciasto w formie posmarowanej uprzednio margaryną lub olejem - łyżka przecieru pomidorowego. Nie każdy się nadaje (z Biedronki jest za gorzki i wymaga doprawiania, z Netto, taki zwyczajny za ok 1,45 zł jest idealny). Gdy trafi się właśnie cierpko gorzki trzeba go poprawić cukrem, solą i szczyptą curry a dodatkowo przesmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.

Farsz czyli miks różnych rodzajów sera przygotowuje się w małej misce i miesza aby konsystencją przypominał twarożek ze śmietaną.
* starty na tarce gouda, edamski, tylżycki (!), mozzarella, pleśniowy lub inne
*2 łyżki śmietany
*pół łyżki czosnku granulowanego
*zioła (oregano, majeranek, tymianek, papryka słodka i chilli cayenne) z odrobiną soli

Pizzę taką piecze się około 20 minut, wszystko zależy od wydajności piekarnika. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.