3.04.2013

Sernik na zimno z borówkami

Składniki:

1kg sera twarogowego w wiaderku
1 galaretka cytrynowa
150ml śmietany 18%
1 cytryna
2 galaretki owoce leśne
litr borówek albo jagód
paczka ciastek digestive albo holenderskich
pół kostki masła














Przygotowanie:
Czerwone galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, w przypadku cytrynowej zmniejszamy ilość wody o połowę. Ciastka miażdżymy na pył i dodajemy do nich rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i wysypujemy do formy dokładnie uklepując. Wkładamy do lodówki. W misce ucieramy twaróg ze śmietaną ( jeśli ktoś lubi słodkie można dodać cukier ja wole jak jest lekko kwaskowy ) dodajemy otartą skórkę cytrynową i sok z jej połowy. Cały czas miksując dodajemy cytrynową galaretkę i wylewamy na uprzednio przygotowany spód. Wkładamy do lodówki by stężało. Na koniec na wszystko wylewamy galaretki leśne, posypujemy owocami i czekamy by galaretka ścięła.

3 komentarze:

.