18.02.2015

Gofry



Uwielbiam gofry! Wszyscy uwielbiają gofry ! Znacie kogoś kto nie lubi gofrów :) Nareszcie znalazłem przepis który pasuje do mojej gofrownicy ( stara metalowa jeszcze po babci, do opiekania na kuchence gazowej ) Niezwykle proste w przygotowaniu i za każdym razem wychodzą idealne. Chrupkie z zewnątrz i delikatne w środku. 

składniki
  • pół szklanki oleju
  • niecała szklanka wody
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. 
I teraz najważniejsze! Gofrownica musi być bardzo mocno nagrzana i lekko posmarowana tłuszczem z każdej strony.
Długość smażenia zależy od rodzaju i mocy gofrownicy. W moim przypadku na kuchence gazowej smażyłem około min z każdej strony.
Po wyjęciu gofra warto położyć go na ręczniku papierowym by nie zaparował i nie zrobił się wilgotny od spodu

2 komentarze:

.