13.09.2013

Ciasto z brzoskwiniami

Składniki

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • 1 kg świeżych brzoskwiń albo puszka

 

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • budyń waniliowy

Przygotowanie :
ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i wstawić  jedną część do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki. 
Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, nie obieramy ich. Ze skórką wkładamy do garnka i dusimy przez ok 30 min. Jeśli owoce były bardzo kwaśne dosładzamy cukrem. Z owocami z puszki postępujemy podobnie tylko ich nie dosładzamy, chyba że były wyjątkowo kwaśne.
Beza: Ubić białka z cukrem. Dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Porcje ciasta z lodówki wyłożyć na blachę, zrobić dziurki widelcem i zapiec ( ok 15 min. 180*C ) . Wyjąć z pieca, rozłożyć na nim  brzoskwinie. Na brzoskwiniach ubitą piane z białek. Ciasto z zamrażalki możemy zetrzeć na tarce jarzynowej i posypać nią wierzch. Piec ok. 30min w temp. 180°C.



2 komentarze:

.