2.11.2014

Drożdżowe paluchy z nadzieniem grzybowym

Dziś pokażę wam kolejną odmianę paluchów drożdżowych, tym razem nadziewanych grzybami. Przepis w sumie bardzo podobny do Pasztecików z mojego wcześniejszego posta, ( tym razem to wersja dla wegetarian ) W zasadzie przepis różniący się tylko nadzieniem. Jednakże chciałbym wam pokazać, że takie paluchy można podać właściwie ze wszystkim. Są pyszne jako przystawka, imprezowa przekąska a wręcz idealnie będą komponować się z  tradycyjnym na polskich stołach świątecznym czerwonym barszczem.


Składniki:
Ciasto:
500g  mąki                                     
3 jajka                                            
3 łyżki śmietany                              
10 g drożdży                                  
20 g masła


Farsz:
2 garście suszonych grzybów
1 duża cebula
2 łyżki masła
przyprawy 


Przygotowanie:
Farsz:
Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 min. Gdy przestygną, mielimy je w maszynce na grubym sicie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni szklimy cebulkę na maśle, dodajemy grzyby i wszystko jeszcze podsmażamy, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło i żeby odparowała woda tworząc razem w miarę jednolity farsz. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smakowity aromat może też uczynić odrobina natki pietruszki.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, drożdże, masło, doprawiamy cukrem(szczypta)  i solą. Wyrabiamy w misce tak długo aż składniki się połączą. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty o wymiarach 10x20cm. Na tym etapie nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu formujemy, nakładamy farsz i zwijamy, na blasze układając łączeniem do dołu. *Ciekawą fakturę powierzchni może dać mąka krupczatka .Gotowe już paluchy z farszem w środku pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze około 180*C 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.