08.07.2015

Placek cytrynowy

Witajcie !
Dziś mam dla Was przepis na lekkie, aromatyczne cytrynowe ciasto. Idealnie pasuje na upały.
Oto porcja na dużą blachę. Oczywiście można zrobić mniej, zachowując przybliżone proporcje składników.


  • 6 jaj
  • 2 szkl cukru
  • 3/4 (trzy czwarte) szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1,5 szkl mąki kartoflanej
  • 3/4 szkl mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy w olejku oraz aromat cytrynowy
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • około pół łyżeczki kwasku cytrynowego i woda (łyżka-dwie)
  • szczypta kurkumy
  • cukier puder na ewentualną posypkę/lukier
Jaja należy ubić mikserem wraz z cukrem. Gdy masa się trochę spieni i pojaśnieje należy stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki wraz z olejem, mlekiem i proszkiem do pieczenia. Tutaj także jest pora by dodać aromaty i przetartą skórkę cytryn. Podczas gdy ciasto przybierze konsystencję śmietany można dodać roztwór wody z rozpuszczonym w niej kwaskiem cytrynowym. Niemal gotową masę zalecam po prostu posmakować aby sprawdzić czy jest wystarczająco kwaśna wedle gustu. Szczypta kurkumy zabarwi ciasto na ładny odcień cytrynowo żółty (nie ma wpływu na końcowy smak). Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 45 minut. Temperatura 150-180 stopni. Zalecam aby raczej nie dopuścić do mocnego zbrązowienia ciasta, bo smak cytrynowy może stracić na intensywności. To tyle. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier. Ja osobiście robię wersję bez dodatków bo taką lubi dziecko. Bon appétit!

2 komentarze:

  1. Cudownie musiało pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dzieciaki uwielbiają to ciasto tylko w wersji z lekką polewą czekoladową (czekolada oczywiście deserowa)

    OdpowiedzUsuń

.