16.08.2014

Tarta brzoskwiniowa

Składniki :
Świeże brzoskwinie
cukier jeśli są kwaśne
łyżka kartoflanki
sok z połowy cytryny

600g mąki pszennej
pół kostki margaryny
cukier wanilinowy
2 jajka











Przygotowanie :
Brzoskwinie obieramy, oddzielamy od pestek, jeśli są kwaśne dodajemy cukier. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie kwasek cytrynowy ( by owoce nam nie czerniały ) i dusimy w garnku aż odparuje sok wypuszczony przez owoce. Na koniec jeśli nasz dżem jest zbyt płynny dodajemy mąki ziemniaczanej rozbełtanej w niewielkiej ilości wody. Zagotowujemy cały czas mieszając.
Składniki na ciasto mieszamy wszystkie razem, aż masa będzie gładka. Jeśli jaja były małe można dodać odrobinę wody.
Ciasto cienko wykładamy na blaszkę i na 30 min wkładamy do lodówki. Dziurawimy je widelcem by nie powstały nam pęcherze powietrzne podczas pieczenia. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 20 min ( aż się wykolorowi ) Po wyjęciu wylewamy jeszcze gorące brzoskwinie na ciasto.
Nasza Tarta jest gotowa, a najlepiej będzie smakowała jeszcze ciepła z lodami waniliowymi

3 komentarze:

  1. super przepis, serdecznie zapraszam do siebie: http://2kgcukru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, cudownie słoneczna, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta wygląda bardzo kusząco musi być przepyszna .Pychotka

    OdpowiedzUsuń

.