17.03.2014

Pielmieni

Składniki:
Ciasto pierogowe:
0,5kg mąki
szklanka wody
2 łyżki oleju
0,5 płaskiej łyżeczki soli

Farsz:
0,5kg mięsa mielonego
 ( wieprzowe,wołowe )
1duża cebula
2 ząbki czosknu
sól , pieprz, majeranek
0,5 szklanki bulionu mięsnego 






Przygotowanie:

Ciasto pierogowe zagniatamy dokładnie i wkładamy do lodówki na godzinkę.
Cebule kroimy w drobną kostkę ( można zetrzeć na tarce ), wyciskamy czosnek, mieszamy dokładnie z mięsem i przyprawami. Jeśli mięso jest suche, bardzo chude, dodajemy bulion ( ewentualnie wodę )  i dokładnie wyrabiamy.
Lepimy pierożki i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy aż wypłyną i popływają 5 min.
Oryginalne pierożki Pielmieni powinny być małe, coś jak nasze uszka. Ja zrobiłem większe. Też pyszne. Najlepiej smakują ze śmietaną albo okraszone cebulką i skwarkami.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

.