Dziś pokażę wam przepis na najprostszą i najszybszą tarte. A ponieważ na działce zebraliśmy szpinak :) będzie to tarta ze szpinakiem i mozzarellą.

Składniki na Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 małe jajko
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak by powstała nam jednolita masa. Ciasto powinno powędrować do lodówki na 30 min, ale ja od razu wyłożyłem ciasto na blaszkę i z blaszką powędrowała do schłodzenia. ( zimne ciasto jak włożymy do pieca to nam nie spłynie ze ścianek formy )
Zimne ciasto wyciągnięte z lodówki zapiekamy piekarniku nagrzanym do 220*C przez 10 min
W tym czasie :
Składniki na farsz:
- mała reklamówka świeżego szpinaku ( ok 200g mrożonego kupnego )
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek ( ja dałem w proszku )
- łyżka masła
- kulka mozzarelli
Zrobiłam! Wyszła całkiem całkiem :) dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńAle pyszna!!!
OdpowiedzUsuń