16.07.2015

Tarta ze szpinakiem i mozzarellą

Dziś pokażę wam przepis na najprostszą i najszybszą tarte. A ponieważ na działce zebraliśmy szpinak :) będzie to tarta ze szpinakiem i mozzarellą.
 

Składniki na Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g  masła
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy, tak by powstała nam jednolita masa. Ciasto powinno powędrować do lodówki na 30 min, ale ja od razu wyłożyłem ciasto na blaszkę i z blaszką powędrowała do schłodzenia. ( zimne ciasto jak włożymy do pieca to nam nie spłynie ze ścianek formy ) 
Zimne ciasto wyciągnięte z lodówki zapiekamy piekarniku nagrzanym do 220*C przez 10 min 

W tym czasie :

Składniki na farsz: 
  • mała reklamówka świeżego szpinaku ( ok 200g mrożonego kupnego )
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek ( ja dałem w proszku )
  • łyżka masła
  • kulka mozzarelli
Szpinak dusimy przez chwilę na maśle, tak by zmiękł. Doprawiamy go gałką muszkatołową. szpinak i pokrojoną w plasterki mozzarelle układamy na cieście. W misce mieszamy jajka z mlekiem i przyprawami ( nie ubijamy ) Delikatnie zalewamy na szpinak i wkładamy na 30 nim do pieca o temperaturze 180*C . Gotowe!



1 komentarz:

.