11.03.2013

Tort

























Składniki:

Biszkopt:
4 jaja
2/3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe oleju

Poncz do zwilżenia ciasta:
herbata z cukrem i sokiem z cytryny

Masa:
słoiczek Nutelli
500ml śmietany 36%

dżem z czarnych porzeczek
czekolada do dekoracji
małe bezy







Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, cały czas obijając wlewamy olej. Do powstałej masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Powstałą masę wlewamy do wcześniej wysmarowanej i posypanej kaszą manna formy.
Pieczemy w piekarniku przez 30min w tęp. 160*C

Jak ciasto już wystygnie, przekrajany ciasto na 3 części.
Ubijamy śmietanę, dodajemy Nutellę, dokładnie mieszamy.
śmietana przed ubiciem powinna być dobrze schłodzona, a Nutella powinna mieć tęp. pokojową by łatwiej się połączyła ze śmietaną.

Kładziemy pierwszy kawałek ciasta, dokładnie polewamy go ponczem i smarujemy dżemem, kładziemy drugi kawałek ciasta i też polewamy ponczem, smarujemy go naszą masą z nutelli.
Czynność powtarzamy z trzecim kawałkiem.
Na wierzchu smarujemy resztę masy , posypujemy tartą czekoladą i dekorujemy bezami.
Torcik wkładamy do lodówki na około 3 godziny by masa związała.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.