25.03.2013

Budyń kukurydziano waniliowy

Składniki:
1 szkl mleka lub wody*
1 płaska łyżeczka kaszki kukurydzianej
1 łyżeczka budyniu waniliowego (z torebki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku malinowego z domowych przetworów

* można zastąpić mlekiem modyfikowanym
(na 210ml wody 7 miarek ) - dodać je podczas studzenia deseru



Mleko zagotowujemy i kaszkę kukurydzianą sypiemy na powierzchnię. Gotujemy około 3 minut aż do lekkiego zgęstnienia. Budyń waniliowy rozrabiamy obok w kubeczku w małej ilości mleka lub wody z łyżeczką cukru. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującej się kaszki z mlekiem. Mieszamy całość jeszcze kilka chwil na ogniu. Przelewamy do salaterki, skrapiamy sokiem malinowym. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.