07.03.2013

Paella z kurczakiem













Porcja dla 2 osób
czas 50 min.

Składniki:

1 Pierś z kurczaka
1 marchewka
1 mała pietruszka
1 średnia cebula
groszek konserwowy
papryka obrana ze skóry
szklanka ryżu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki kroimy w kostkę, kurczaka i cebulę smażymy na patelni przez kilka minut, zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem, można dodać kostkę rosołową jeśli ktoś lubi.Dodajemy marchewkę i pietruszke i na małym ogniu dusimy co chwile mieszając i pilnując by woda nie wyparowała. Paprykę najłatwiej obrać opalając ją nad ogniem aż skórka z czarnieje, wtedy można ja łatwo palcami zdjąć.
Jak już mięso będzie miękkie wsypujemy ryż na patenie, dodajemy paprykę i groszek, wszystkie składniki mieszamy tak by utworzyły równą powierzanie i zalewamy wodą tak by przykryła ryż,
Dusimy na małym ogniu tak długo aż ryż sie ugotuje, jesli trzeba dolewamy odrobinę wody, ale nie za dużo, ma być jej tyle by zdążyła się cała zredukować.
Podczas końcowego smażenia staramy się nie mieszać Paelli na patelni, co najwyżej delikatnie można ją wzruszyć.
Paella lekko się powinna przysmażyć od spodu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.