08.02.2013

Biszkopt Blackforest


Idealny na zimowe weekendowe popołudnie, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, Biszkopt Blackforest jest bardzo prosty i bardzo szybko się go robi.










składniki


4 jaja
pół szkl cukru
1,5szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki kartoflanej
aromat pomarańczowy
krem czekoladowy typu Nutella
dżem z czarnej porzeczki lub jeżyn
mango, brzoskwinia,
drażetki z czekoladą

Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na gładką masę, dodać aromat oraz produkty sypkie. Delikatnie wymieszać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez około 40 min. Gdy ciasto zacznie się zarumieniać , piekarnik należy wyłączyć i lekko uchylić. Ale ciasta nie wolno wyciągać , bo może opaść.
Po ostudzeniu wyciągamy ciasto na deskę. przekrajmy na 3 części.
Gotujemy herbatę z dodatkiem cukru i cytryny. Kładziemy na półmisek pierwszy kawałek, namaczamy herbatą i smarujemy ciepłą Nutellą, przykrywamy kawałkiem ciasta i znowu dokładnie zwilżamy. Smarujemy dżemem i przykrywamy ciastem, polewamy herbatą. 
Na wierzch wylewamy resztę ciepłej Nutelli i ozdabiamy owocami  cukierkami
Można je jeść od razu i nie trzeba czekać aż masa stężeje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.