Składniki na dwa talerze :
*około szklanki - półtora ryżu
*mieszanka rozdrobnionych ugotowanych warzyw (w zupełności można użyć gotowej mieszanki z mrożonki, koszt ok 4,50 zł) lub jeszcze prościej, ale bardziej ekonomicznie -wykorzystać warzywa dostępne w Polsce - marchew, por, cebulę, paprykę czerwoną i zieloną, pieczarki i fasolę z puszki.
*jeden filet z piersi kurczaka
*przyprawy- kluczowa mieszanka curry albo miks do dań chińskich i kurkuma, sól, pieprz, chilli (wedle uznania)
Przygotowanie :
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i tu wsypujemy około pół łyżeczki kurkumy . Po odcedzeniu ryż przybiera kolor cytrynowy.
Warzywa gotujemy - raczej na półmiękko, by chrupały i szatkujemy w paski.
Mięso z kurczaka doprawione solą, papryką słodką kroimy na małe kawałki i prażymy na niewielkiej ilości oleju - najlepiej na patelni typu wok albo innej wystarczająco dużej by pomieścić ugotowany ryż.
Mięso podsmażone zabieramy z patelni na talerz a na tym samym prażymy warzywa z pieczarkami. Można podlać odrobiną wody i przykryć. Gdy miękną można poszaleć z przyprawami, wedle gustu.
Teraz kolej na zrzucenie ponowne ryżu na patelnię w celu zmieszania z resztą i podgrzania tuż przed podaniem. Można smak poprawić masłem i startym serem. Będzie pyszne.
Podobne dania z ryżem, które polecam :
Kurczak Curry
Zapiekanka z ryżem i warzywami
Tandoori Chicken
Paella z kurczakiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
.