08.01.2013

Tandoori chicken











czas przygotowania 30min + 2 godziny marynata
porcja dla 2 osób

1 pierś z kurczaka
200g przecieru pomidorowego
100g jogurtu naturalnego
oliwa
sok z połowy cytryny
przyprawy:
-curry
-imbir
-słodka papryka
-chilli
-kurkuma
-sól
-pieprz
-kilka ziaren kolendry

Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, do miski wsypujemy przyprawy, każdej około pół łyżeczki,(oprócz chilli - tej odrobinę ) wlewamy odrobinę oliwy i sok z cytryny, wszystko mieszamy z mięsem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny by przeszło.
Rozgrzewamy mocno patelnie i całą zawartość miski z mięsem prażymy ciągle mieszając.
Wlewamy około 50ml wody by kurczak się nie przypalił, dodajemy przecier pomidorowy i na sam koniec jogurt.
Tandoori chicken najlepiej smakuje z ryżem zabarwionym odrobiną kurkumy
Potrawa jest dość pikantna wiec jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrego jedzenia nie powinien dodawać dużej ilość chilli. Mimo wszystko potrawa bedzie miała lekko ostry i korzenny smak