19.10.2012

Zupa ogórkowa






Klasyczna zupa ogórkowa.





Ilość porcji : 5
Czas : 50 min






Składniki : 
2 skrzydełka z kurczaka
4 kiszone ogórki
2 marchewki
2 pietruszki
4 duże ziemniaki
1 cebula
3 łyżki masła
150ml śmietany 18%
ziele angielskie
pieprz
sól

Przygotowanie :
Drobno pokrojoną cebulę smażymy na maśle, na dnie garnka. Gdy zaczyna się rumienić zalewamy wodą (ok 1,5l). Wrzucamy do tego obrane i pokrojone warzywa oraz skrzydełka. Na małym ogniu , pod przykryciem gotujemy zupę około 30 min. Potem dorzucamy ziemniaki i całość gotuje się jeszcze około 20 min.
Ogórki kiszone należy zetrzeć  na drobnej tarce , na patelni lekko je zasmażyć, z odrobiną masła.
Gdy wszystko już jest ugotowane na miękko, dodajemy starte ogórki. Doprawiamy i dosalamy zupę(można tu dodać pół kostki rosołowej drobiowej).  Śmietanę stopniowo wlewamy na chochlę i na powierzchni zupy łączymy z resztą.
Jeśli zupa wydaje się zbyt rzadka, można ją zagęścić 2 łyżkami mąki pszennej.