01.10.2012

Deser Straciatella











Porcja dla całej rodziny
czas przygotowania 30 min + chłodzenie 3 godziny



składniki:

  • ciastka holenderskie - 1 paczka
  • pół kostki masła500ml śmietany 36%
  • 2 białe czekolady
  • 2 gorzkie czekolady
  • galaretka


Przygotowanie:
gotujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. odstawiamy do stygnięcia.
w tym czasie, miażdżymy ciastka na pył dodajemy rozpuszczone masło i razem mieszamy, wysypujemy na blasze i uklepujemy. wkładamy do lodówki. Białą czekoladę rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, ciemną ścieramy na tarce, śmietanę ubijamy i powoli do ubitej dodajemy płynna czekoladę, gdy się ładnie połączy dodajemy wiórki z ciemnej czekolady. wszystko mieszamy delikatnie i wylewamy na ciastka. na wszystko wylewamy galaretkę i wkładamy do lodówki czekając aż zwiąże.
Chyba żę nie możemy czekać to wyjadamy łyżką :)
( śmietana przed ubiciem musi być mocno schłodzona )