28.10.2012

Bułki maślane











Porcja 16 bułek
czas 2 godz


Skladniki;
  • 600g maki pszennej
  • 20g drożdży
  • 40g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
 Przygotowanie;
Mleko podgrzać, zrobić zaczyn z polowy mleka cukru i drożdży, odstawić na kilka minut. W pozostałej części mleka  rozpuścić masło. Gdy wszystko przestygnie, połączyć z mąką, jajkiem i zaczynem, dokładne wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Z ciasta formować małe bułeczki o średnicy około 3-4cm, układać je w formie w odstępach ok,2cm,
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 min

Zrobić kruszonkę
składniki:
50g miękkiego masła
50g mąki
50g cukru
Składniki połączyć ze sobą do konsystencji grudek.

Bułeczki posmarować jajkiem i posypać kruszonką
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-25 min do zrumienienia