28.10.2012

Gulasz z kaszą gryczaną









Porcja dla 2 osób
czas 2 godziny




Składniki:
30 dag szynki wieprzowej
1 duża marchew
1 pietruszka
1 cebula
łyżka masła
2 łyżki mąki
woda, ziele angielskie, liść laurowy,sól, pieprz
Przygotowanie:
cebule kroimy w kostkę, pozostałe składniki kroimy w kawałki o podobnej wielkości.
Cebule i mięso smażymy na patelni, co chwile mieszając wszystko tak by się równo przysmażało do momentu aż zacznie się delikatnie przypalać. ( im mocniej się przypali tym sos będzie ciemniejszy - WAŻNE nie może się spalić ) Do smażącego się mięsa wlewamy około litra wody i wrzucamy warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Pozwalamy się gotować na małym ogniu około 30 min, aż woda zredukuje o około połowę, dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
w słoiku utrzepujemy mąkę z niewielką ilością zimnej wody, wlewamy do sosu intensywnie mieszając.
Ilość mąki możemy indywidualnie zmieniać w zależności od ego jaki gęsty sos chcemy otrzymać.
gotujemy jeszcze przez min.
Podajemy z kaszą gryczaną, makaronem, ewentualnie ryżem czy ziemiankami.