24.01.2015

Rotolo ze szpinakiem i serem



 Dziś przedstawię wam przepis na lekko zmodyfikowaną potrawę, którą można obecnie znaleźć w książeczce wydawanej dla Biedronki. Oryginalny przepis to Rotolo ze szpinakiem, marchewką i serem Bel Paese.  Ser Bel Paese jest obecnie dostępny w Biedronkach w cenie 9,99 za 250g. Jak dla mnie trochę drogo. Więc postanowiłem go zastąpić. Użyłem Ementalera i Mozzarelli.

Składniki:
250g makaronu lasagne
2 duże marchewki
1 paczka mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smarzenia
tymianek
200g sera żółtego
kulka mozzarelli
700g sosu pomidorowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
bazylia, oregano, 






Przygotowanie:
Marchewkę zetrzyj na tarce zalej wodą, dopraw i gotuj do miękkości. Odlej nadmiar wody i z marchewki zrób puree z dodatkiem tymianku.
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebul, dodaj szpinak i smaż aż odparuje nadmiar wod. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na drugiej patelni rozgrzej olej, dodaj wrzuć rozgnieciony czosnek, podsmaż przez 15 sek. ( uwaga by go nie spalić )  wlej sos pomidorowy. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i ziołami. Gotuj na małym ogniu przez kilka min, cały czas mieszając.
Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Kiedy po wyciągnięciu makaronu z wody płaty przestygną. Rozłóż każdy osobno i na każdy płat nałóż:
Łyżeczkę puree z marchwi - rozsmaruj
Następnie warstwę szpinaku
Warstwę serów startych na tarce
Każdy płat zwiń w rulon , przekrój na mniejsze kawałk.
Do naczynia żaroodpornego wlej sos pomidorowy, poukładaj kawałki Rotolo, posyp po wierzchu serem
Piecz w piekarniku przez 30-40



Jeśli ktoś lubi szpinak to będzie bardzo zadowolony, jednakże  jeśli ktoś chciałby się trzymać bardziej oryginalnego przepisu , a nie chce przepłacać za drogi ser  Bel paese to może go zastąpić serem typu bree albo camembert.
 A już niedługo kolejne włoskie potrawy z mojego Biedronkowego nabytku

1 komentarz:

.