7.12.2014

Makaron z sosem pieczarkowym

Witajcie ! Dziś podzielę się z Wami przepisem na nieco pikantny i gęsty sos do makaronu. Podstawą smaku sosu jest cebula z pieczarkami i pomidory. Opcjonalnie można też dodać pierś z kurczaka lub krewetki. Obowiązkowo zaś w daniu muszą być aromatyczne zioła.


Składniki "na dwa talerze":
Makaron - świderki lub każdy inny
2 cebule
200 gram pieczarek - lub 5 dużych 
pół piersi z kurczaka albo mrożonych krewetek (opcjonalnie, bo i bez tego sos jest treściwy i pyszny)
1 przecier pomidorowy (słoiczek lub połowa wedle gustu)
łyżka śmietany 18%
łyżeczka oregano
sól, pieprz czarny i pieprz chilli Cayenne, kolendra, lubczyk, czosnek granulowany
ser żółty 10 -15 dag
Masło lub olej

 Przygotowanie :
Zaczynamy od cebuli, którą kroimy na małe kawałki i zaczynamy dusić na oleju na patelni, wkrawamy pieczarki i czekamy aż zmiękną (tutaj jest tez czas na wkrojenie kurczaka).
Składniki powinny się prażyć kilka minut, po czym należy zalać je ok 150ml wody. Gdy warzywa (i mięso) są już kruche dodajemy przecier pomidorowy. Sos musi się pogotować na małym ogniu kilka chwil. Do smaku teraz dajemy sól, pieprz i zioła i niewielką ilość śmietany - tak aby złagodziła smak, ale nie zabieliła sosu. Sos jest właściwie gotowy, póki gorący można położyć na talerzu (tu niezbyt starannie ) cienkie plastry sera. 
Zapewniam danie smakuje lepiej niż wygląda !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.