- ćwiartka średniej dyni
 - 1 cebulka
 - 1 litr bulionu warzywnego
 - 2 łyżki masła do smażenia
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 - pestki dyni
 
- sól i pieprz i cukier do smaku
 - Sok z jednej pomarańczy
 
Dynię należy obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut.
W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię.
Gotować przez 20 minut .
Zestawić z ognia, wlać sok i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i prażyć przez 2-3 minuty.
Zupę przelać na talerze, ozdobić śmietaną i prażonymi pestkami

dynia to moje ulubione warzywo! Twoje danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń