09.10.2014

Zupa z dyni

Składniki
  • ćwiartka średniej dyni
  • 1 cebulka
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pestki dyni
  • sól i pieprz i cukier do smaku 
  • Sok z jednej pomarańczy













Dynię należy obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
 Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut.
W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię.
Gotować przez 20 minut  .
 Zestawić z ognia, wlać sok i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i prażyć przez 2-3 minuty.
Zupę przelać na talerze, ozdobić śmietaną i prażonymi pestkami 

 

2 komentarze:

.