- ćwiartka średniej dyni
- 1 cebulka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- pestki dyni
- sól i pieprz i cukier do smaku
- Sok z jednej pomarańczy
Dynię należy obrać ze skóry, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę.
Do cebulki dodać pokrojoną dynię i dusić wszystko około 15 minut.
W osobnym garnku podgrzać bulion i dodać do niego podsmażoną dynię.
Gotować przez 20 minut .
Zestawić z ognia, wlać sok i zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać pestki dyni i prażyć przez 2-3 minuty.
Zupę przelać na talerze, ozdobić śmietaną i prażonymi pestkami
dynia to moje ulubione warzywo! Twoje danie wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń