15.04.2014

Lasagne czyli Lazania

  Składniki:
Makaron Lasagne - pół paczki
700g mięsa mielonego
1 duża cebula
kilka pieczarek
300g przecieru pomidorowego albo
150g przecieru i puszka pomidorów
pół kostki masła
2 szklanki mleka
pół szklanki mąki
sól, pieprz, oregano, tymianek, gałka muszkatołowa
70dag sera żółtego



Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu producenta.
Mięso ( wołowo-wieprzowe) podsmażamy wraz z drobno posiekaną cebulką i pieczarkami. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i oregano ( można dodać ostrej papryki jak ktoś lubi ) Podlewamy szklanką wody - dusimy 15 min. Jak się mięso poddusi dodajemy pomidory ( koncentraty ). W tym czasie robimy sos beszamelowy. Najprościej do garnka wrzucić masło, rozpuścić, wsypać mąkę zrobić zasmażkę.Cały czas gotując wlać mleko cały czas mieszając. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Połowę sosu beszamelowego mieszamy z naszym sosem mięsnym.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarowujemy niewielką ilością gotowego sosu mięsnego ( tak by makaron się nie przyklejał ) , wykładamy naczynie makaronem, polewamy warstwą sosu i posypujemy serem, ponownie wykładamy makaronem, polewamy sosem i posypujemy serem,  czynność powtarzamy tak długo jak nam starczy składników i wysokości naczynia. Na szczycie zanim posypiemy ostatnią warstwą sera, Lasagne  polewamy resztą sosu beszamelowego, a na nią dajemy ser. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-45 min. Po upieczeniu powinna lekko przestygnąć ponieważ, po wyjęciu z piekarnika jest bardzo gorąca i może być "lejąca"


1 komentarz:

.