14.02.2014

Ptysie - Profiteroles

Składniki:

1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka










Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści wsypać mąkę, bez przerwy mieszając by masa nie przypaliła się. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Gdy Ciasto ostygnie dodać jajka i energicznie wymieszać ( ubić ) Ciasto wykładamy na blachę rękawem cukierniczym z gwiazdką na końcu. A jeśli nie mamy nic takiego, możemy użyć łyżki. Ciasto układamy w sporych odstępach bo będzie rosło.
Piec w temperaturze 200*C przez 15 - 30 minut. 
Po upieczeniu wystudzić, przekroić . 
 
Dodatki:
Co kto lubi:
-masa budyniowa ( jak do karpatki )  
-bita śmietana  ( Malinowa magia )
-albo można moczyć je w czekoladowym fondue  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

.