04.10.2013

Carbonara, Makaron w sosie śmietanowym

Składniki:
Śmietana 36% - 200ml
boczek wędzony - 100g
ser najlepiej parmezan bądź podobny
natka pietruszki

Makaron: dowolny ja zastosowałem świderki, ale najlepsze są wstążki Tagiatelle. Wtedy otrzymamy oryginalne włoskie danie Tagiatelle Carbonara








Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie paski boczek i lekko go podsmażamy. ( Ani do gotowania makaronu, ani do smażenia nie dodajemy oleju. Bądź tym bardziej oliwy. Gotowanie makaronu z olejem to polski pomysł by się nie sklejał, a oliwy się nie smaży ) Do boczku wlewamy śmietanę i redukujemy. ( redukujemy - gotujemy aż część wywaru odparuje i zgęstnieje ) Cały czas mieszając by sie nam nie przypaliło. Po kilku chwilach wsypujemy do sosu drobno posiekaną natkę pietruszki, i wsypujemy makaron. Całość dokładnie mieszamy, a po wyłożeniu na talerz posypujemy parmezanem.

(Oryginalny przepis mówi by podczas redukowania dodać żółtko jaja kurzego do zagęszczenia - ale jeśli ktoś zrobi to nieumiejętnie to wyjdzie mu jajecznica, więc pozostawiam to waszej intuicji. )

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

.