1.10.2013

Kurczak w sosie porowo śmietanowym (Zapiekanka makaronowa)


Składniki :
pierś z kurczaka
por
cebula 1 mała
śmietana 18% ok 150ml
sól, tymianek, papryka ostra, oregano











Mięso należy otoczyć w przyprawach :ostrej papryce, soli, tymianku i następnie uprażyć w małej ilości oleju. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy cienkie plastry cebuli. Smażymy chwilę. Dolewamy około pół szklanki wody i dokładamy por. Dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Wszystko solimy i zalewamy śmietaną. Gdy śmietana się gładko połączy z resztą składników sos jest gotów. Całość można posypać oregano.

Sos najlepiej smakuje z makaronem farfalle (kokardki).
Ugotowany makaron (al dente) można zalać całym sosem, posypać serem żółtym i w naczyniu żaroodpornym zapiec przez około 10 minut.(ale nie jest to konieczne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.