06.09.2013

Sos pomidorowy. Domowy ketchup.

Składniki :
3 kg pomidorów
pół jabłka
kawałek ostrej papryczki (jeśli lubimy pikantne potrawy)
pół małej cebuli
sól pół łyżeczki
cukier łyżka
ocet kilka kropel
 lubczyk kilka listków
oliwa z oliwek 2 łyżki






Przygotowanie :
Pomidory należy obrać ze skór (najlepiej po zanurzeniu we wrzątku) i usunąć zielone twarde części.
Wrzucamy pomidory do garnka  i po kolei dodajemy startą cebulę, starte jabłko i bardzo drobno skrojoną papryczkę. Na małym ogniu gotujemy aż piana przybierze kolor pomarańczowy. Doprawiamy teraz solą, cukrem, odrobiną octu. Dodajemy też lubczyk (pokruszony lub drobno pocięty).
Gotujemy jeszcze chwilkę, sprawdzamy ostatni raz smak . Zestawiamy sos z ognia i całość miksujemy blenderem . Po uzyskaniu w miarę jednolitego przecieru dodajemy oliwę z oliwek.
Na gorąco można sos przelać do słoika , odwrócić słoik dnem do góry i poczekać conajmniej pół dnia aż zakrętka się zassie. Gotowy sos może być idealnym dipem do chipsów, sosem do pizzy, zapiekanek a także zaprawą do pysznej zupy pomidorowej z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.