08.01.2013

Serek w stylu Tartare borowikowy (pasta).










Czas przygotowania: 30 min
Porcja : cały talerz kanapek


Składniki :
grzyby suszone (podgrzybki, borowiki szlachetne, maślaki ) 2 - 5 szt
twaróg ok 200g
śmietana 18% 2 łyżki stołowe
masło 3 łyżki
sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie :
Grzyby należy ugotować w małej ilości wody, po czym pokroić je w drobne kawałki.
Do wysokiego pojemnika wsypujemy grzyby, twaróg, śmietanę oraz roztopione masło.
Dodajemy sól, pieprz. Mieszamy blenderem do uzyskania masy. Sprawdzamy smak, posypujemy natką i układamy na małej misce do lodówki. Gdy masa się schłodzi (i lekko stężeje) smarujemy pieczywo.
Serek smakuje dobrze z kiszonym ogórkiem, wędzoną szynką, cebulą.
Dodatkowym składnikiem może być także zielony pieprz, łosoś, gotowane jajko.
Może stanowić bazę do wszelkich kanapek.