27.01.2013

Ciasto z masą krówkową













Biszkopt dowolnego przepisu:
Składniki na mój:
6 jaj
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
żółtka ubijamy z cukrem,  dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy na uprzednio nasmarowaną tłuszczem formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C do czasy aż się upiecze. około 45 min

Masa Krówkowa:

1 puszka masy kajmakowej ( można kupić mleczko zagęszczone słodzone i gotować przez ok 3 godziny, i studzić przez kolejne 2 )
kostka masła
2 łyżki cukru

Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem do momentu aż zwiększy swoją objętość o około 30% i nabierze niemal białego koloru, stopniowo dodajemy masę kajmakową, cały czas ubijając.
Gotową masę wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt.
Zamiast biszkoptu można posłużyć się kruchym spodem z przepisu deser-straciatella


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.