10.08.2016

Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa.

Witajcie !
Z okazji sezonu cukiniowego dziś mam dla Was fantastyczną wersję znanej i lubianej lasagne z dodatkiem tejże cukinii. Zamiast makaronu. Rzecz dzieje się się w kociołku- gdzie przygotowujemy sos boloński. Na patelni, gdzie prażymy cukinię i w końcu w naczyniu żaroodpornym w którym wspólnie zapiekamy danie w piekarniku.


Sos
Składniki  :
-mięso mielone ok 400 g
- cebula 2 średniej wielkości
- czosnek granulowany pół łyżeczki (lub mały ząbek)
- pomidory ok 6 szt- obrane ze skórki i drobno pokrojone
- koncentrat pomidorowy - 1 mały w puszce lub ze dwie łyżki
- sól, pieprz, czerwona papryka, lubczyk, oregano, bazylia

Mięso mielone należy porządnie przesmażyć aby zapachniało gulaszem, podlewać odrobiną wody, mieszać i czekać aż się zarumieni. Następnie dorzucić drobno skrojone cebule i dusić pod przykryciem aż zmiękną. Teraz jest pora na dodanie pomidorów, czosnku i reszty przypraw. Pomidory będą gotowe gdy zmienią kolor na bardziej pomarańczowy. Koncentrat pomidorowy pozwoli uzyskać słodkawo kwaśny intensywny smak. *nieobowiązkowa (zupełnie niezabielająca) łyżeczka śmietany 18% sprawi, że sos pomidorowy nie będzie miał goryczki.


Cukinia skrojona poziomo w plastry z ominięciem środka i większości nasion. Osolona i uprażona do lekkiego zarumienienia najlepiej na maśle daje możliwość ułożenia warstwowego przekładańca. Sugeruję ułożenie przynajmniej 2 warstw cukinii na przemian zalanej sosem.


Ser żółty ok 200-300 g starty na drobno utworzy delikatną i przepyszną pierzynkę. Można tu też przygotować beszamel, ale w wersji z samym serem danie chyba jest najsmaczniejsze.
Skoro wszystkie produkty są już wstępnie poddane obróbce cieplnej całość zapiekamy tylko tyle aby danie zabulgotało a ser zdołał się zapiec nie dłużej niż pół godziny w nagrzanym piekarniku. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. ciekawy pomysł :) napewno smakuje obłędnie :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo *O*
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto by pomyślał, że to będzie tak smaczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda to naprawdę niesamowicie pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak koniecznie trzeba to przetestować. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń

.