05.09.2014

Chicken Pie - czyli potrawka z kurczaka w cieście francuskim

  Tym razem troszkę angielskiej kuchni , mianowicie Chicken Pie. Dosłownie tłumacząc ciasto z kurczaka. W Anglii Chicken Pie tak jak i inne "Paje" podaje z Mash Potato ( Tłuczone ziemniaki  z dodatkiem mleka, masła i przypraw - najczęściej gałki muszkatołowej ) oraz z  Gravy sos. Jest to ciemny sos pieczeniowy. Ale wszystko pewnie zależy od hrabstwa. Ja przygotowałem spolszczoną wersję tej potrawy
                      

Składniki na 4 babeczki
Ciasto francuskie w rulonie
podwójna pierś z kurczaka
papryka czerwona
por
duża cebula
kilka pieczarek
200 ml. śmietany 36%
sól , pieprz,
jeśli lubimy na ostro to chilli
pół szklanki wody





Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy warzywa, podlewamy  wodą i dusimy , aż do momentu gdy woda odparuje. Teraz możemy wlać śmietanę, doprawić i cały czas delikatnie mieszając poczekać aż zgęstnieje.
Żaroodporne salaterki wykładamy ciastem francuskim , wlewamy do nich nasz sos i szczelnie przykrywamy ciastem. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do momentu gdy ciasto zrobi się rumiane i chrupiące.
Możliwości podawania jest wiele, ja podałem je z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżych buraczków.



1 komentarz:

  1. Mega pycha :) Szukałem przepisu w języku polskim, z polskimi produktami, robie 3 raz i za każdym razem coraz bardziej zachwycony jestem :) Zastanawiam się kolejnym razem nad dodaniem odrobiny rozdrobnionych pomidorków chociażby z puszki (mniej papryki) i odrobiny wiecej smietanki. Polecam!
    PS: Podawałem "pseudo po brytyjsku" - z frytkami i marchewką duszoną z groszkiem na maśle :)

    OdpowiedzUsuń

.