04.11.2013

Ciastka ze skwarek

 Przepis na ciasteczka zaczerpnięty z "Kuchni polskiej" wydanej w połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku.


30 dkg mąki
15 dkg skwarek
10 dkg cukru w mączce * (pudru)
1 paczka cukru waniliowego
3 żółtka
1/8 l mleka słodkiego lub kwaśnego
1/2 paczki  proszku spulchniającego* (proszku do pieczenia)
3 dkg skórki pomarańczowej
3dkg cukru w mączce do posypania *
------------------
*) nazewnictwo oryginalne

Skwarki przepuścić przez maszynkę, przez drobną siatkę. Do przesianej mąki dodać skwarki, żółtka, przesiany proszek spulchniający, cukier, mleko i siekaną skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, schłodzić. Wałkować, wykrawać ciastka, pokłuć i piec na złoty kolor. Po upieczeniu oprószyć cukrem z wanilią.

1 komentarz:

  1. Pyszne, kruchutkie ciastka :) Już kiedyś piekłam z tego przepisu, teraz będę drugi i na pewno nie ostatni raz :)

    OdpowiedzUsuń

.