Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- budyń śmietankowy
- 1 kg świeżych brzoskwiń albo puszka
Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- budyń waniliowy
ciasto: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć w folię spożywczą i wstawić jedną część do lodówki, a drugą do zamrażalnika na ok. 30min. W tym czasie brzoskwinie pokroić w półplasterki.
Jeśli używamy świeżych brzoskwiń, nie obieramy ich. Ze skórką wkładamy do garnka i dusimy przez ok 30 min. Jeśli owoce były bardzo kwaśne dosładzamy cukrem. Z owocami z puszki postępujemy podobnie tylko ich nie dosładzamy, chyba że były wyjątkowo kwaśne.
Bardzo smaczne ciasto, robiłam już kilka razy :)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha ;)
OdpowiedzUsuń