01.05.2014

Pieczeń rzymska i pieczeń z żurawiną.

Składniki
2 kg mięsa mielonego
4 czerstwe bułki
4 jajka
2 łyżeczki soli
1 duża cebula
pieprz, majeranek, papryka

8 jaj gotowanych na twardo
100g suszonej żurawiny








Przygotowanie masy:
Do mielonego mięsa dodajemy namoczone w wodzie bułki. Następnie 4 jaja i przyprawy -sól, pieprz, paprykę. Cebulę ścieramy na tarce i dokładnie wyrabiamy razem z mięsem . Masę należy dość długo wyrabiać i starannie - nie tylko wymieszać. Nie powinna się kleić do ręki. Całość dzielimy na dwie części.

Pieczeń rzymska - do niej przygotowujemy jajka - obcinając po ugotowaniu stożkowate końcówki tak, aby żółtko było widoczne w przekroju. Masę kładziemy na folii aluminiowej oraz formujemy na szeroki prostokąt i układamy na środku jaja jedne za drugim. Następnie przy pomocy folii całą masę z jajami zwijamy w roladę i przekładamy do wąskiej formy do pieczenia.

Pieczeń z żurawiną - do masy mięsnej dorzucamy suszoną żurawinę i mieszamy - wykładamy do wąskiej formy do pieczenia.

W obu przypadkach przygotowane wyroby pieczemy w piekarniku w 180*C pod przykryciem przez przynajmniej godzinę. A potem około 15 -20 minut bez przykrycia w temperaturze 200*C.  Czas pieczenia może być inny dla różnych typów piekarników, aczkolwiek gotowa pieczeń powinna być zarumieniona a po nakłuciu drewnianym patyczkiem pozostaje on niemal suchy.

1 komentarz:

  1. Ale smakowitości ,głodna się zrobiłam od samego patrzenia .Rolada prezentuje się bardzo apetycznie i na pewno jest przepyszna .Same w niej niespodzianki .Przepis wart uwagi .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

.