24.08.2013

Zupa krem z kurczaka (potrawka)

Składniki na 2 porcje:
cebula 1 cienki plaster
1/4 piersi z kurczaka
marchew 1
pasternak 1
natka pietruszki
szczypta soli
śmietana 18%  1 łyżeczka
oliwa z oliwek pół łyżeczki.







Przygotowanie :
Na dnie małego rondelka (na kropli oleju ) rumienimy cebulkę. Zalewamy wodą ok 0,5 litra i wrzucamy drobno skrojone (lub starte) warzywa. Gdy zupa się zagotuje dodajemy mięso z kurczaka pokrojone w krótkie paseczki ( aby włókna były jak najkrótsze). Całość dusimy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy szczyptą soli i zabielamy śmietaną. Na samym końcu całość miksujemy blenderem i dodajemy oliwę z oliwek. Danie takie można podać około 7 miesiąca życia dziecka o ile nie stwierdzono alergii na żaden z podanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

.