09.12.2012

Chleb Włoski "Ciabatta"

czas:
przygotowanie 20 min
wyrastanie 12 godzin
pieczenie 60 min

Ilość
2 bochenki






Składniki na Bigę ( typowy włoski zaczyn)
150g mąki pszennej
30g drożdży
120ml ciepłej wody

składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
150ml letniej wody
30g drożdży
1 łyżeczka soli
5 łyżek oliwy
przyprawy : czosnek,bazylia,oregano,rozmaryn,tymianek
drobno posiekane suszone pomidory

Przygotowanie:
Wmieszać składniki na Bigę aż utworzy gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie wymieszać drożdże z wodą dodać do Bigi, wymieszać ,dodać mąkę, sól, przyprawy i oliwę, dokładnie wyrobić ciasto. Uformować 2 podłużne bochenki położyć na blachę i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.Ciasto bardzo rośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok.20 min