24.09.2012

Zupa krem z brokułów z grzankami











Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min


Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • kawałek selera
  • mała cebula


  • pieczywo tostowe
  • śmietana 30%
  • masło


Przygotowanie:Do garnka z woda wrzucamy wszystkie warzywa pokrojona na mniejsze kawałki.( pozostawiamy kilka kwiatów brokuła, dodajemy je na końcu dla koloru )
Gotujemy do momentu ugotowania ziemniaka, blenderem miksujemy całość, do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią, na koniec dodajemy świeże brokuły i jeszcze raz rozdrabniamy blenderem,zdejmujemy z ognia.

Na patelni rozpuszczamy masło, i wsypujemy pokrojone w kostkę pieczywo, prażymy na złoty kolor.

Zupę podajemy z grzankami i łyżką śmietany