24.09.2012

Drożdzowe babeczki cynamonowe i kakaowe











porcja dla całej rodziny
czas przygotowania 2 godziny


Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 20g drożdży
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 1 jajko

  • cynamon
  • kakao
  • cukier
  • 50g roztopionego masła


Przygotowanie :

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru oraz kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście min, dodajemy resztę mąki, sól, masło i jajko, ciasto wyrabiamy przez 20min.
Jeśli się zdarzy ze potrzeba można dosypać więcej mąki, ciasto ma mieć konsystencje miękkiej plasteliny. Odstawiamy do wyrośnięcia  w Ciepłe miejsce na godzinę, po czym ponownie wyrabiamy,dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na cienki placek, smarujemy masłem, posypujemy po całości cukrem i cynamonem bądź kakaem, zwijamy w rulon, i kroimy na plastry o grubości około 5 cm
Układamy na blasze ślimakiem do góry, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* C przez 20 min