Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- kawałek selera
- mała cebula
- pieczywo tostowe
- śmietana 30%
- masło
Przygotowanie:Do garnka z woda wrzucamy wszystkie warzywa pokrojona na mniejsze kawałki.( pozostawiamy kilka kwiatów brokuła, dodajemy je na końcu dla koloru )
Gotujemy do momentu ugotowania ziemniaka, blenderem miksujemy całość, do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i bazylią, na koniec dodajemy świeże brokuły i jeszcze raz rozdrabniamy blenderem,zdejmujemy z ognia.
Na patelni rozpuszczamy masło, i wsypujemy pokrojone w kostkę pieczywo, prażymy na złoty kolor.
Zupę podajemy z grzankami i łyżką śmietany