porcja dla całej rodziny
czas przygotowania 2 godziny
Składniki
- 0,5 kg mąki
- 20g drożdży
- szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50g roztopionego masła
- 1 jajko
cynamon- kakao
- cukier
- 50g roztopionego masła
Przygotowanie :
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru oraz kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście min, dodajemy resztę mąki, sól, masło i jajko, ciasto wyrabiamy przez 20min.
Jeśli się zdarzy ze potrzeba można dosypać więcej mąki, ciasto ma mieć konsystencje miękkiej plasteliny. Odstawiamy do wyrośnięcia w Ciepłe miejsce na godzinę, po czym ponownie wyrabiamy,dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na cienki placek, smarujemy masłem, posypujemy po całości cukrem i cynamonem bądź kakaem, zwijamy w rulon, i kroimy na plastry o grubości około 5 cm
Układamy na blasze ślimakiem do góry, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* C przez 20 min