liczba porcji - 8 szt.
czas przygotowania - 45 min
Składniki:
- Naleśniki:
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli i cukru
-Farsz:
- około 1kg kurek ( można zastąpić innymi świeżymi grzybami )
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- stołowa łyżka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do posmarowania patelni
Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż powstanie gładka masa, odstawiamy by ciasto odpoczęło.
Smażymy cienkie placki na patelni wczesniej posmarowanej odrobiną tłuszczu, najlepiej do tego sprawdza się pędzelek maczany w oleju.
Farsz:
Grzyby dusimy w garnku, przez 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula sie zeszkli wbijamy jajko i wsypujemy bułkę, intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku.
( jeśli użyliśmy grzybów które puściły dużo wody np pieczarki: to trzeba dodać więcej bułki, tak by masa nie była zbyt wodnista )
Na placki nakładamy farsz i składamy, złożone krokiety można obtoczyć w jajku i bułce by powstała chrupiąca panierka i smażymy na patelni z obu stron.