11.09.2012

Krokiety z kurkami











liczba porcji - 8 szt.
czas przygotowania - 45 min


Składniki:

- Naleśniki:
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli i cukru

  -Farsz:
  • około 1kg kurek ( można zastąpić innymi świeżymi grzybami )
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • stołowa łyżka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania patelni
Naleśniki:
Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż powstanie gładka masa, odstawiamy by ciasto odpoczęło.
Smażymy cienkie placki na patelni wczesniej posmarowanej odrobiną tłuszczu, najlepiej do tego sprawdza się pędzelek maczany w oleju.

Farsz:
Grzyby dusimy w garnku, przez 10 min. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

 Gdy cebula sie zeszkli wbijamy jajko i wsypujemy bułkę, intensywnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku.
( jeśli użyliśmy grzybów które puściły dużo wody np pieczarki: to trzeba dodać więcej bułki, tak by masa nie była zbyt wodnista )
Na placki nakładamy farsz i składamy, złożone krokiety można obtoczyć w jajku i bułce by powstała chrupiąca panierka i smażymy na patelni z obu stron.