porcja na 8 dużych pasztecików
czas 2 godziny
produkty:
ciasto:
500g mąki 3 jajka
3 łyżki śmietany
10 g drożdży
20 g masła
Farsz
500g mięsa mielonego
200g wątróbki drobiowej
1cebula
1 marchewka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
przygotowanie:
Mięso, wątróbkę, marchewkę i cebule gotujemy w 500ml wody przez 30 min. zdejmujemy z ognia traktujemy blenderem i doprawiamy. pozostawiamy do wystygnięcia.
do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę, drożdże, masło, doprawiamy cukrem i solą. wyrabiamy w misce tak długo aż składniki się połączą. po wyrobieniu ciasto wałkujemy kroimy w prostokąty o wymiarach 10x20cm nakładamy farsz i zwijamy, na blasze układając łączeniem do dołu.
pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
pieczemy w piekarniku przez 30 min w temperaturze około 180*C
( Ciasta po wyrobieniu nie odstawiamy do wyrośnięcia tylko od razu wałkujemy )