27.01.2013

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym
















Składniki:
400g makaronu ( świderki, spaghetti, kolanka, kokardki  - co kto woli )
400g mrożonego szpinaku ( ja używam kostki Szpinak mrożony z śmietanką Green Grocer's (Lidl) ale może być też Szpinak "brykiet" z Biedronki -* wówczas należałoby dodać ze dwie łyżki śmietany 18% )
jedna pierś z kurczaka
ser do posypania Cheddar, Parmezan lub Mozzarella

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, na patelni podsmażamy mięso pokrojone w kostkę z dodatkiem soli, do czasu aż kurczak nabierze złotego koloru, dodajemy do tego mrożony szpinak i przykrywamy.
Dusimy przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Można do smaku dodać trochę śmietany*, masła, soli i pieprzu albo gałki muszkatołowej. Szpinak powinien być przynajmniej odrobinę gorzki i pikantny.
Na sam koniec dodajemy ugotowany makron i łączymy. Całość można lekko podsmażyć posypując tartym serem i przykryć na chwilę  aby ser zdążył się stopić.

1 komentarz:

.