31.12.2012

Schab ze śliwką. Pierś z kurczaka z żurawiną.











czas 2 godziny
porcja :  wystarczy na małe przyjęcie


Składniki:
-schab ze śliwką:
700g schabu bez kości
500g suszonych śliwek
100g masła
sól

-Pierś z kurczaka z żurawiną:
2 duże piersi z kurczaka
200g żurawiny
100g masła
sól


Przygotowanie:
Schab oczyszczamy ze wszystkich białych włókien i przebujamy ostrym nożem przez środek, tak by nie przeciąć ścianek. Posypujemy go solą z każdej strony i do środka na przemian wkładamy kilka śliwek i kawałek masła.
Zszywamy mięso tak, by śliwki nie mogły z niego podczas pieczenia wypłynąć.
Pieczemy przez 40 min w tęp 180*C , w aluminiowej folii , pod koniec pieczenia otwierając je by się zarumieniło.

Obie piersi rozbijamy na płasko jak na kotlet, zakładając je na siebie tak by stworzyły jednolity prostokąt.
Solimy je i smarujemy miękkim masłem, posypujemy równomiernie żurawiną i ciasno zwijamy.
Pieczemy w foli aluminiowej, przez 30 min w tęp 180*C